Släktforskning – upptäck din egen historia

Historia kan vara så oerhört intressant. Att hitta gamla dammiga böcker på vinden som man inte visste fanns, eller göra ett undangömt fynd i någon låda någonstans, som visar sig vara värdefullt, kan ge lust att börja släktforska. Men hur går man då tillväga?

Leta efter grunduppgifterna själv först

Battesimo-Giovanni-Gaspare-800x600Om du bestämmer dig för att släktforska, så finns det lite tips som man kan komma ihåg. Att släktforska i arkiven är både roligt och tidskrävande, så försök att hitta allt du kan på egen hand först. Leta i gamla fotoalbum och lådor efter gamla brev, papper och det allra viktigaste, fråga did egen släkt vad de vet, i den mån det går. Förhoppningsvis kan dina mor- eller farföräldrar eller andra äldre släktingar om de fortfarande lever, berätta och visa ett och annat för dig som du kan ta med dig till arkiven.

Viktig information för att sedan gå vidare, är bl.a:

  • Namn och hela personnumret (även mellannamn och namn som ogifta)
  • Födelseort
  • Orten de dog på
  • Dödsdatum

Släktforskning på nätet

Numera finns flera släktforskningsprogram på nätet som man kan använda sig av. De kopplar ihop människor och sammanställer släktträd och annat. Använd dem och nedteckna så mycket det bara går.

Arkiven

För att få reda på de “senaste” släktingarnas personnummer och föräldrar och morföräldrar, är det bara att gå till Skatteverket och be om ett utdrag. Ska man längre tillbaka i tiden måste man gå till Riksarkivet, de olika stadsarkiven runt om i landet och titta i kyrkböckerna.

De finns även på internet om man vill stanna framför datorn, men ibland är det inte tillräckligt och det kan också vara trevligt att vara på plats och se originalen.

Kyrkböckerna skickar in sina böcker till de olika stadsarkiven, så kolla upp födelseorter, levnadsorter och dödsplatser på olika släktingar och gå till det stadsarkiv som det gäller.

Det finns också militära handlingar, skattelängder, mikrofilmer och rättegångsprotokoll.

Ta en kurs i släktforskning

Det finns numera släktforskningskurser att gå om man vill bli expert. Där får man lära sig hur man går tillväga och hur de olika arkiven funkar.