Renovering av gamla hus

Har du ärvt ett gammalt hus eller köpt ett fallfärdigt ruckel som du vill renovera upp och kanske ha som syfte att låta allmänheten besöka det? Kanske som café eller museum eller liten lantbutik.

Att renovera upp gamla hus och kåkar är ett roligt jobb samtidigt som det krävs både ekonomiska och fysiska resurser för att få det korrekt gjort.

Svenskar älskar i allmänhet att bygga på sina hus och ändra här och där, och det är inget fel i det. Men tänk också på att man kan renovera sönder ett hus och sudda ut en bit kulturhistoria.

Dit vill man helst inte komma, då det tappar både i värde och kultur och ser ut som vilket annat hus som helst.

Om man är mån om historiska ting, bör man bevara deras charm. Speciellt om det ska användas till turister eller allmänheten.

Ha kvar gamla spisar och trägolv. Låt det vara lågt i tak om det var så från början och riv inte ut allt utan renovera upp det som redan existerar i huset. Det kommer garanterat att locka mer folk.

Börja med utsidan

800px-Old_House_in_HarapuginoNummer ett är att kolla hur taket ser ut. Att få läckor kan förstöra det mesta, även nya fasader om du gjorde dem först. Till tak hör även stuprännor.

Nummer två är att se över grunden eller eventuell källare och kika på dräneringen. Låt en besiktningsman fuktmäta den.

Sedan ska fasaden kollas upp. Den bör vara tät och isolerad. Om man vill byta fönster eller renovera dem bör det göras samtidigt, då byte av fönster gör åverkan på fasaden.

Efter det fixar man till badrummet om huset ska ha ett sådant. Används huset som café eller dylikt är det naturligtvis inte lika viktigt.

Sedan är det insidan på huset som rustas upp med kök och allt, och till sist tar man dit målaren.

Ett hus med trädgård, som ska vara tillgängligt för allmänheten, bör också ha en hemtrevlig atmosfär. Har man flera hus på tomten, kan man göra något kul med varje hus, kanske något för barnen som besöker stället. Lek med din fantasi!