Att starta en kommers i en historisk miljö

Här och var poppar det upp små landsbygdsbutiker eller caféer i lantlig och kulturell miljö, ofta både och på en och samma plats. Att ha flera olika typer av försäljning på en och samma punkt, blir mer och mer vanligt och ekonomiskt lukrativt.

31576128Sedan en tid tillbaka har landsbygden i Sverige hamnat i skymundan, eftersom fler och fler har flyttat in till städerna och affärer och annat har tvingats stänga igen. Samtidigt drömmer många om att i tidens stress flytta tillbaka ut på landet eller starta en restaurang, butik, kuriosa eller ett café i en trivsam, avkopplande miljö som dessutom har en historia bakom sig och berättar något.

Hur många har inte sett en skylt någonstans vid en landsväg om ett fikaställe, bondgård eller musteri där man även kan ha picknick i gräset? Och detta är faktiskt något som kan vara väldigt intressant, om man som ägare samtidigt vill bosätta sig på landsbygden och syssla med något man brinner för.

Att erbjuda flera saker i samma miljö kan vara ganska smart, då det lockar en bredare massa av kunder. Något för barnen som t.ex. djur eller lekplats, eller kanske en godisbutik med hemmagjort godis, är att rekommendera eftersom familjer på genomresa under sommarhalvåret ofta kör förbi.

En vacker trädgård, så folk kan ha picknick eller bara strosa runt, är både charmigt och rogivande.

En del människor kombinerar även sin potentiella handelsbod, växthus, klädaffär, galleri eller café med ett litet mini-spa på platsen, samtidigt som barnen roar sig på annat håll. Har man möjlighet och lust, kan man även öppna ett litet bed and breakfast. Det är dock bra om det finns en röd tråd genom hela din affärsidé och att hela stället ger samma känsla. Låt din egen fantasi och lust flöda men hör dig alltid för om olika regler.

Viktigt att tänka på om stället man äger eller förvaltar är kulturminnesmärkt, är att höra sig för med Länsstyrelsen och kommunen och eventuella grannar om man har rätt att starta verksamhet just där och var gränserna går beträffande störande ljud som trafik, prat, spring osv.