Att restaurera gamla ting

Om man har egen butik eller antikvitetsaffär, kan man även erbjuda service till kunder att reparera eller restaurera saker och ting, antingen saker som köpts i din egen butik, eller föremål som kunden kommer in med.

5Först och främst bör du naturligtvis se över vad du är kapabel att reparera, storleken och hur komplicerat det kan bli. Det är bara du själv som vet hur insatt du är i t.ex möbler, restaurering av tavlor eller lagning av diverse ting. Det är nämligen tyvärr inte alltid åldern på en sak som avgör om det kan repareras eller inte. Ibland har det helt enkelt lagats för mycket eller på fel sätt med felaktiga material som har gjort att värdet sjunkit dramatiskt. Frågan är om och hur man då kan fixa till det på nytt. Det vet bara en erfaren antikvarie och/eller renoverare.

Att lämna in sina möbler eller antika saker till en renoverare kan ibland vara som att spela på Nya casino, där man som nybörjare inte riktigt vet hur man ska förhålla sig. Man kanske lämnar in det och hoppas på det bästa, och har man tur får man tillbaka saken i nyskick och har vunnit stort. I de sämsta fallen, förstörs föremålet helt eller delvis.

Se därför alltid till att kolla upp renoverarens rykte först och be alltid att få se exempel på renoverade objekt, utförda av personen i fråga. Om ett föremål inte ska användas är konservering att föredra. Ska det användas, bör det restaureras.

Till dig som renoverar själv, är naturligtvis det bästa rådet att både vara sann mot dig själv och kunden. Åtag dig inte ett jobb bara för pengarna, om du inte är säker på om du kan ge tillbaka föremålet i korrekt skick. I annat fall förlorar du på det i slutändan, med dåligt rykte och arga kunder. Var ärlig och tydlig med vad kunden har att förvänta sig.

Skaffa dig så mycket information som möjligt om miljö, ljus, hantering osv av saker du vet att du kommer att restaurera så att du kan ge fortsatta råd till dina kunder.